Basitçe tanımlayacak olursak; akort, bir enstrümanın çalındığında istenen notayı vermesi için enstrümanın ayarlanması işlemidir. Yani, müzik aletlerinin doğru sesleri çıkartmasını istiyorsak, akort etmemiz gereklidir. Akort edilmemiş bir müzik aletiyle doğru notaları, doğru ritimle çalsanız dahi duyduğunuz sesler tam anlamıyla hoşunuza gitmeyecektir.
Kalimba, akort etmesi son derece kolay bir müzik aleti. Bu yazımızda, kalimba nasıl akort edilir, nelere dikkat edilmesi gerekir gibi sorulara cevap vermeye çalışacağız.
Öncelikle, işlem için bir akıllı telefona ihtiyacımız var. Telefon diyoruz fakat tablet de işinizi görecektir. Telefon veya tabletimize indireceğimiz uygulama, kalimbadan gelen sesleri analiz edecek ve bize sesi inceltmemiz mi, yoksa kalınlaştırmamız mı gerektiğini gösterecek.
Android işletim sistemi olan bir cihazınız varsa indirmeniz gereken uygulama(Ücreti 100 £.): DaTuner (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.bork.dsp.datuna)
iPhone (iOS) kullanıyorsanız indirmeniz gereken uygulama:(Ücreti konusunda bilgim yoktur.) insTuner (https://apps.apple.com/us/app/instuner-free-chromatic-tuner/id603425027)
Elbette seçeceğiniz uygulama tamamen farklı bir tuner uygulaması olabilir. Sonuçta işlev olarak bir farklılık yok. Fakat yukarıda bahsi geçen uygulamalar, test edilmiş ve kullanım kolaylığı açısından tercih edilmiş uygulamalardır.
Son olarak ihtiyacımız olan şey, akort çekici. Akort çekici genellikle kalimba ile beraber satılmaktadır. Eğer akort çekiciniz yoksa, kalimba tuşlarını dikey yönde yukarı ve aşağı hareket ettirebilen herhangi bir alet kullanabilirsiniz.
Android, DaTuner ile kalimba akort etme:
Uygulama açıkken, kalimbanızda akort etmek istediğiniz tuşa dokunun. DaTuner sesi algılayıp, analiz edecek ve sonucu size gösterecek. Akort işlemine, ortadaki C1 tuşundan başlamak işleri kolaylaştıracaktır. Bu sebeple ben, bu tuşa dokunduğumuzu var sayıyorum. Karşınıza böyle bir sonuç çıkacaktır:

Öncelikle şunu söyleyelim, ekrandaki harf yeşil renkli değilse, ses doğru çıkmıyor demektir. Bu noktada, alt kısımda -50’den, +50’ye kadar rakamlar bulunan bar bizim yardımcımız oluyor. Eğer gösterge barın sol tarafında, yani eksi tarafındaysa, dokunduğumuz tuşun sesi olması gerekenden kalın çıkıyor demektir.

Çekiç yardımıyla, dokunduğumuz tuşa yukarı yönlü kuvvet uygularsak ses gittikçe daha ince bir hale gelecektir. Gösterge sağda olduğundaysa zaten durum tam tersi.

Ses olması gerekenden ince olduğu için deneme yaptığımız tuşa aşağı yönlü kuvvet uygulamamız gerekir. Çekiçle yapacağınız her birkaç küçük dokunuşun ardından, tuşa yeniden dokunarak doğru sese ne kadar yaklaştığınızı kontrol etmeyi unutmayın. Ancak bu şekilde sesi fazla inceltmekten ya da fazla kalınlaştırmaktan koruyabiliriz.
Neticede çok küçük miktarda sağa ya da sola taşmış olmasına rağmen, gösterge yeşil renkteyse akort işlemi başarıya ulaşmış demektir.

C1 tuşu uygulama ekranında C4 olarak görünüyorsa, yanlarındaki tuşlar da sırasıyla harf4 şeklinde olana kadar akort işlemine devam edilmelidir.

Tüm notalar (1’den 7’ye kadar) akort edildikten sonra, şimdi aynı notaların daha ince seslerini ayarlayacağız. Yani artık C4, E4, D4 değil; C5, E5, D5 yazılarının yeşil yazması gerekiyor. Bunlar da bittikten sonra sıra 6’lara gelecek.
DaTuner ile kalimba akort işlemi özetle bu şekilde. Şimdi gelelim iOS kullanıcılarına
iOS, insTuner ile akort etme:
insTuner da, diğer birçok tuner uygulaması gibi, DaTuner ile aynı mantıkta çalışıyor. Kilit nokta, ekranda yeşil rengi görmek. Uygulamayı açıp C1, yani do notasına dokunduğunuzda, aşağıdaki gibi bir görüntü olacaktır:

Eğer ekrandaki ibre, yakalamak istediğimiz notanın üstündeyse …. . Yani örneğin; C1 tuşuna bastığınızda ibrenin C harfinde olması gerekiyor. Eğer ibre C# tarafındaysa aşağı yönlü, B tarafındaysa yukarı yönlü kuvvet uygulamanız gerekir.
Bu şekilde 1’den 7’ye kadar tüm notaları, DaTuner bölümünde de bahsettiğimiz gibi, önce C4, E4, D4 şeklinde; sonra C5, E5, D5 olacak şekilde ve son olarak C6, D6, E6 olacak şekilde ayarlamalısınız.
Önemli not: Ses denemeleri yaparken, öncelikle elinizi tüm tuşların üzerine koyun ve hiçbir tuştan ses gelmediğinden emin olun. Böylece diğer tuşlardan gelen sesleri susturmuş ve tuner uygulamasının akort etmek istediğiniz tuşu daha net duymasını, daha doğru analiz etmesini sağlamış olursunuz. Aksi taktirde tuşların sesleri birbirine karışarak, doğru bir şekilde akort yapılmasını engelleyebilir.
Bazı şarkılar için özel olarak tüm akort ayarını değiştirip, farklı perdedeki bir sesi baz alarak akort yapmanız gerekebileceği gibi; bazı şarkılarda sadece birkaç tuşun sesini farklı perdelere ayarlamanız gerekebilir. Bu gibi özel durumların dışında, ortadaki C1 tuşunu, tuner uygulamasında C4 gösterecek şekilde ayarlarsanız, kalimbanız birçok şarkıya uyumlu bir ses tonuna kavuşacaktır.
Youtube kanalımızdan veya instagram hesabımızdan bizi takip edebilirsiniz.
Diğer Kalimba şarkılarına ulaşmak için burayı tıklayın.
Diğer Kalimba videolarına ulaşmak için ise burayı tıklayın.
Pingback: Kalimba Akort Frekans Tablosu - Kalimba Türkiye
Pingback: Maxi Kalimba - Kalimba Notaları